Haar huwelijkscadeau was een ontslagbrief

Mijn schoonmoeder is 82 jaar. Vaak heeft zij verteld dat zij na de Mulo “op kantoor” heeft gewerkt als secretaresse en later als stenotypiste voor de directeur. Toen ze in 1965 ging trouwen kreeg zij, zoals de meeste vrouwen toen,  haar ontslag. Oh ja… en een huishoudtrap. “Die heb ik nog altijd” zegt ze er lachend bij. Een kleine uitzonderingspositie had ze wel want ze heeft nog 9 maanden MOGEN doorwerken omdat er niemand anders was die haar werkzaamheden kon overnemen. ‘Dat was toen zo’

Tot er een wetswijziging kwam in 1956 was een gehuwde vrouw in Nederland niet handelingsbekwaam. Dat betekende, dat gehuwde vrouwen niet zelfstandig een overeenkomst, zoals een bankrekening, konden afsluiten of beslissingen over de opvoeding van de kinderen mochten nemen. Alleen met medewerking van de man/echtgenoot. Een uitzondering werd gemaakt  voor de dagelijkse boodschappen hiervoor kreeg de vrouw huishoudgeld en de goedkeuring van de echtgenoot. Het tijdschrift Vrij Nederland omschreef het in 1949 zo:

…de man kan moeilijk de hele dag thuis blijven om bakker en melkboer te betalen.
Hij heeft wel wat beters te doen.

Dit was de inleiding voor wat ik wilde vertellen op een lezing die door Corona niet doorging. Men had mij gevraagd of ik het wilde hebben over de noodzaak van economische zelfstandigheid voor vrouwen en hoe zij dat kunnen bereiken. Het besef dat het eigenlijk nog maar net achter ons ligt dat vrouwen nauwelijks kansen kregen dringt ineens beter tot me door. Je hebt soms het idee dat het minstens een paar honderd jaar geleden moet zijn.

Klopt het dat jij ook niet bent geïnteresseerd in de ‘grote geldzaken’ zoals hypotheken, pensioen  en financiële planning?  Snap je er weinig van, of wil je het stiekem liever ook niet snappen? Als je je realiseert dat dit dus nog niet zolang geleden ook gebruikelijk was…. Maar ja, het is nu wel 2020. Mannen kunnen leren wassen en strijken en jij kunt echt de grote geldzaken leren. En anders help ik je daar toch bij.

https://hannekebekke.nl/gratisinformatiegesprek/